Tiia Harkin mukaan opiskelijan talousasiat nousevat esiin usein siinä vaiheessa, kun muutto pois vanhempien helmoista on ajankohtainen. 

– Silloin täytyy alkaa maksaa omasta asumisesta, hoitaa itse kauppareissut ja maksaa laskut. Pitää selvittää, paljonko on mahdollista saada tukia ja miten niillä pärjää. Onko mahdollista tehdä töitä? Mitä etuja on hyödynnettävissä kun olet opiskelija tukiin ja opiskelijakortteihin liittyen? Näitä asioita opiskelijat pohtivat, hän kertoo.

Opiskelijan talous koostuu monesta eri tulonlähteestä. Harki on itsekin valmistunut vasta noin kolme vuotta sitten, joten hänellä on opiskelijan taloudenhoito hyvässä muistissa sekä runsaasti omakohtaista kokemusta siitä, miten tasapainottaa talouttaan. 

– Muistuttaisin hyödyntämään opiskelijan edut ja tuet. Omalla kohdallani olen opiskellessa hajauttanut tilejäni. Minulla oli käyttötili, mutta myös säästämisen tili ja taloustili, johon meni viikoittain esimerkiksi ruokaostoksiin budjetoitu tietty summa. Näin pystyin pitämään kirjaa, kuinka paljon rahaa kuluu ja sitä kautta tekemään suunnitelmia jatkoon.

Osa opiskelijoista haluaa säästää ensiasuntoon jo opiskelun aikana. Harkin mukaan ASP-tilille säästäminen on hyvä tapa aloittaa, ja siihen pystyy monesti jo opiskelijankin tuloilla.

– ASP-tilin minimivelvoite tallennettavalle summalle on 150 euroa vuosineljänneksessä, jos tavoitteena on vaikka opiskelujen jälkeen päästä kiinni ensimmäisen oman kodin hankintaan. Sellainen summa olisi monelle mahdollista opiskelujen ohella säästää. ASP-tilin avaaminen onnistuu helposti verkkotapaamisessa, ja verkkopankissa pystyy allekirjoittamaan kaikki paperit ja säästämissopimukset, hän ohjeistaa.

Digitaalisista palveluista Harki nostaa verkkopankin ohella helppokäyttöisinä esiin mobiilipankin sekä MobilePayn.

– Käytän paljon mobiilipankkia, koska se on nopea ja helppo. Lisäksi MobilePayta tuli opiskelujen aikana paljon käytettyä, ja toki vieläkin. MobilePaylla on helppo jakaa kuluja ystävien kesken, niin saadaan tilit tasaan. Ei tarvitse muistutella kavereita eikä tule pienistä summista kinaa, Harki hymähtää.