Podcastissa Kivipelto korostaa, että vaurastuminen kuuluu kaikille, eikä se ole eliitin yksinoikeus. Hän suosittelee laittamaan edes pieniä summia sivuun. 

– Silloin olet askeleen lähempänä sitä miljoonaa, jos et nyt ihan heti ole siellä, senioristrategi muistuttaa.

Sallinen kertoo olevansa unelmia varten säästäjä. Kuinka paljon ihmisellä sitten pitäisi olla säästössä pahanpäivän varalle?

– Riippuu ihmisestä. Puskurisumman varaaminen voi olla ihan hyvä idea riippuen siitä, mitkä olosuhteet kullakin on. Asuuko esimerkiksi kerrostalossa ilman autoa, tällöin puskurisumma on vähän pienempi kuin niillä, jotka asuvat omakotitalossa ja omistaa auton. Kun tunnistaa omat menot, niin voi tarkistaa kuinka paljon pystyy laittamaan säästöön, Kivipelto toteaa. 

– Tärkeintä olisi aloittaa tosi pian. Kaikilla on oikeus vaurastua, hän muistuttaa. 

Strategi kertoo, että taloudellinen varautuminen – säästäminen, on aina fiksua. Säästämisen syitä voi olla useita: unelmat, tilapäinen heikko rahatilanne, lyhytaikainen hankinta, eläke, työpaikanvaihto tai vaikkapa uudelleen kouluttautuminen. Myös työelämässä voi tulla äkillisiä taukoja, jonka vuoksi elämiseen saattaa tarvita yllättäen normaalia enemmän rahaa. 

Säästämisen monimuotoisuus

Kaisa Kivipelto suosittelee lyhyen aikavälin säästämisvälineenä säästötiliä. Pidemmän aikavälin säästämiseen hän suosittelee asuntosäästämistä ja erilaisia sijoitustuotteita kuten rahastoja ja osakkeita. 

Asuntosäästämisestä puhuttaessa Kivipelto korostaa ASP-tilin kätevyyttä ja ajankohtaisuutta nuorien keskuudessa. 

– ASP tili on alle 40-vuotiaalle tarkoitettu ensiasunnon ostajan säästötili. Siinä saa asuntosäästäjälle tarkoitetun talletuskoron, joka on markkinakorkoa korkeampi. ASP lainassa saa valtion myöntämän korkotuen ja valtio takaa noin 20 % asunnosta. Tällöin et tarvitse asuntolainaa varten ulkopuolisia takaajia tai vakuuksia.

Bloggaaja Sallinen kokee tulojensa olleen niin vaatimattomat, että ei ole pystynyt yhdistämään termiä sijoitusneuvoja itseensä. Nyt hän kuitenkin kokee, että voi varata ajan pankkiin säästämisasioissa, vaikka tietoa säästämisestä ei ole ollut entuudestaan – saati miljoonia tilillä. 

Kivipelto kannustaakin rohkeasti ottamaan omat raha-asiat haltuun ja olemaan uskalias. 

– Jos rahaa ei suunnitelmallisesti hoida ja aloita säästämistä ja sijoittamista, ei miljooniakaan tule sinne tilille.

Podcast on kuunneltavissa täällä.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme