Suomen tavaraviennin arvo oli Tullin ennakkotilaston mukaan 6,0 miljardia euroa joulukuussa. Vienti nousi 6,8 prosenttia vuodentakaisesta ja kyseessä oli ainoa kuukausi, jolloin vienti nousi vuonna 2020. Tuonti laski 5,3 prosenttia vuodentakaisesta ja oli arvoltaan 5,0 miljardia euroa. Ennakkotiedon mukaan vuoden 2020 yhteenlaskettu viennin arvo väheni 11,9 prosenttia ja tuonnin arvo 9,9 prosenttia vuodesta 2019.

Öljytuotteiden viennin arvo väheni 27 prosenttia edellisen vuoden joulukuusta. Paperin ja pahvin viennin arvo laski 12 prosenttia ja paperimassan vienti 4 prosenttia. Puutavaran viennin arvoon Tulli tilastoi 27 prosenttia kasvua. Teollisuuden koneiden ja laitteiden vientiin kirjattiin prosentti nousua. Kuljetusvälineiden viennin arvo kasvoi peräti 33 prosenttia. Samaan aikaan Suomen vienti Saksaan nousi yli 33 prosenttia. Vienti EU-maihin yhteensä kuitenkin laski. Myös raudan ja teräksen, kuparin ja kemianteollisuuden tuotteiden vientiin kirjattiin kasvua.

Kokonaisvientiä nostivat joulukuussa Yhdysvaltoihin viety Mardi Gras risteilyalus, tilastoarvoltaan 950 miljoonaa euroa, ja Irlantiin Finnairin sale & leaseback operaatiossa toimitettu 104 miljoonan euron lentokone. Vertailuvuoden 2019 joulukuussa vietiin 931 miljoonan euron risteilyalus Italiaan.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan joulukuun lukemat heijastelevat paluuta kohti normaalimpaa tilannetta koronakriisistä huolimatta.

– Maailmantalouden odotettavissa olevan elpymisen pitäisi nostaa viennin arvoa vuonna 2021. Öljytuotteiden hinnan nousu itsessään paisuttaa viennin arvoa, mutta myös viennin volyymin pitäisi nousta. Brexit tosin saattaa painaa ainakin alkuvuoden kauppalukuja Ison-Britannian osalta. Teollisuuden uusissa tilauksissa nähtiin pientä nousua syksyllä ja keskiviikkona Tilastokeskus kertoo joulukuun tilanteen. Teollisuuden luottamus nousi tammikuussa suunnilleen historialliseen keskiarvoonsa, mikä kertoo näkymien edelleen kohentuneen 2021 alkupuolella, Kuoppamäki sanoo.