Esitimme senioristrategi Tuukka Kemppaiselle neljä ajankohtaista kysymystä osakemarkkinoista.

Miksi markkinat ovat yhtäkkiä alkaneet heilahdella ja osakekurssit ovat laskeneet, vaikka tulevaisuus näyttää valoisalta rokotusten edetessä?

 – Ensinnäkin on tärkeää pitää mielessä, että epävakautta esiintyy usein pitkään jatkuneen kurssinousun jälkeen, ja viime kuukausina osakemarkkinoilla on nähty huomattavaa nousua. Epävarmuutta aiheuttavat useat eri syyt. Osa sijoittajista on mahdollisesti pettynyt siihen, että koronavirusrokotteiden jakelu ei suju tarpeeksi nopeasti. Lisäksi monet uskovat, ettei Joe Biden saa poliittista tukea koko 1 900 miljardin dollarin tukipaketille, jonka hän on luvannut toteuttaa. Paketista tulee mahdollisesti pienempi ja siten myös sen taloudelliset vaikutukset vähenevät.

– Lisäksi huolta aiheuttaa mahdollinen kuplien muodostuminen osassa osakemarkkinoita sekä keinottelu tietyillä osakkeilla, johon ovat osallistuneet etenkin jotkut yksityissijoittajien ryhmät. Viime viikolla huomio kiinnittyi vaikeuksissa olevaa GameStop-ketjuun, joka myy tietokonepelejä ja kuluttajaelektroniikkaa. Yksityissijoittajien laumat saivat sen kurssin hurjaan nousuun, mikä aiheutti miljarditappioita vipurahastoille, jotka olivat myyneet osakkeita lyhyeksi eli spekuloineet osakekurssin laskulla. Tapauksesta koitui jälkiseuraamuksia markkinoille, sillä vipurahastot joutuivat mahdollisesti luopumaan muista sijoituskohteista tappioiden kattamiseksi, mikä aiheutti negatiivisen ketjureaktion, Kemppainen kertoo.

Pitäisikö sijoittajien huolestua markkinoiden epävakauden vuoksi?

 – Tämänhetkisen tilanteen perusteella siihen ei ole syytä. Danske Bank arvioi edelleen, että rokotusten eteneminen vaikuttaa talouteen hyvin myönteisesti kevään ja kesän aikana. Monet ovat siirtäneet kulutuspäätöksiään, joiden odotetaan toteutuvan näkymien parantuessa, minkä lisäksi talouden tukipaketit ja keskuspankkien erittäin elvyttävä rahapolitiikka vauhdittavat talouden noususuhdannetta vuonna 2021. Odotamme sen tukevan osakemarkkinoita, minkä vuoksi ylipainotamme osakkeita jatkossakin maltillisesti eli niiden osuus salkuissamme on jonkin verran pitkän aikavälin tavoitetta suurempi.

– Ajankohtaiset tulosjulkistukset eivät myöskään anna aihetta huoleen. Yhdysvaltalaisyritysten tulosjulkistukset ovat osakemarkkinoiden tärkeä mittari, ja jo yli kolmasosa S&P 500 -indeksin yrityksistä on tähän mennessä kertonut tuloksestaan. Suurin osa niistä on ylittänyt analyytikoiden odotukset. Mutta kurssien suunnasta eivät tietystikään päätä analyytikot vaan sijoittajat. Osakemarkkinoiden viime viikon heilunta ei siis johdu ainakaan huonoista tulosjulkistuksista.

Kerroit, että kuplan muodostumisen pelko aiheuttaa epävarmuutta. Onko markkinoille arvionne mukaan muodostunut osakekuplia?

 – Joissakin osakemarkkinoiden segmenteissä kurssit ovat mahdollisesti nousseet liikaa suhteessa yritysten odotettuihin tuloksiin. Tämä koskee muun muassa toimialoja, joilla toimii tiettyjä sähköautojen valmistajia, verkkokauppayhtiöitä ja muun muassa vetyenergiaan panostavia vihreän talouden yrityksiä. Vaikka näillä toimialoilla on nähtävissä vahvoja pitkän aikavälin trendejä, sijoittajat ovat mahdollisesti ennakoineet kasvun liian nopeasti.

– Yleisesti emme kuitenkaan ole kovin huolissamme osakemarkkinoiden kehityksestä, vaikka osakkeiden arvostustaso onkin historiallisesti tarkasteltuna melko korkea. On muistettava myös, että monien joukkolainojen erittäin matalat tai negatiiviset korot tarjoavat rajallisesti vaihtoehtoja osakkeille, ja jos osakekurssit laskisivat, mikä tietysti on myös mahdollista, sijoittajille tarjoutuu ostomahdollisuuksia.

Missä ovat mielestäsi osakemarkkinoiden kiinnostavimmat mahdollisuudet?

– Perusolettamuksemme on, että talous alkaa kasvaa ripeästi kevään ja kesän aikana, mikä tarkoittaa, että etenkin sykliset osakkeet, kehittyvien markkinoiden osakkeet ja yhdysvaltalaiset small cap -osakkeet ovat kiinnostavia. Tällä hetkellä keskitymme pääasiassa niihin, vaikka pidämme yhä myöskin IT-alasta, Kemppainen summaa. 

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme