Useimmissa Euroopan maissa uusien koronavirustartuntojen määrät ovat selvässä laskussa. Myös Yhdysvalloissa tilanne on parantunut selvästi, kun päivittäiset uudet tartunnat ovat laskeneet huipputasojen noin 250 000:sta nykyiseen noin 100 000:een. Sairaalaan joutumiset ovat myös laskussa, mikä johtaa laskevaan kuolin tapausten määrään. Rajoitukset yhdistettynä tehokkaaseen rokottamiseen toimivat.

Aineistot globaalia rokotuskisaa johtavista Britanniasta ja Israelista osoittavat, että rokotteet toimivat hyvin. Mutaatioita vastaan rokotteiden tehokkuus on hieman epävarmaa, mutta kokonaisuutena rokoteuutiset ovat olleet rohkaisevia. Israelin ja Britannia lisäksi Yhdysvallat on edistynyt rokottamisessa suhteellisen hyvin. EU hyväksyi rokotteet hieman muita myöhemmin, ja sen jälkeen rokotteiden saatavuuden kanssa on ollut viiveitä. Uusien tartuntojen määrät jatkanevat laskuaan tulevien viikkojen aikana, mutta liian aikainen rajoitusten poistaminen voi tuoda uuden virusaallon, joten rajoitukset ovat luultavasti päällä suurimman osan Q1:stä.

Tuloskausi Yhdysvalloissa on jo loppusuoralla, vaikka Euroopassa vielä raportoidaan kiivaasti. Jo tässä vaiheessa voidaan todeta, että Yhdysvalloissa tuloskausi on ollut odotuksiin nähden yksi parhaimmista sitten 2008. Osakekohtaiset tulokset ovat ylittäneet odotukset keskimäärin yli 15 %:lla ja noin 80 % yrityksistä on raportoinut tuloksen yli odotusten. Molemmat luvut ovat selvästi yli historiallisten keskiarvojen. Ennen tuloskauden alkua Q4-tuloskasvuodotus oli noin -9 % vuoden takaiseen verrattuna. Nyt näyttää siltä, että Q4-tuloskasvu onkin selvästi positiivista. Viime viikkojen aikana myös koko vuoden 2021 tuloskasvuodotuksia on nostettu. Markkinoiden tuloskasvuodotus globaalisti vuodelle 2021 on jo noin 28 %. Jos tähän päästäisiin, 2021 tulokset ylittäisivät selvästi vuoden 2019 tason.

Viime viikolla presidentti Biden ja Kiinan presidentti Xi kävivät ensimmäisen puhelinkeskustelunsa. Puhelun jälkeen Biden varoitti, että ”jos emme toimi, he tulevat ja syövät lounaamme”. Tästä huolimatta on toiveita, että Bidenin aikakaudella Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen vuoropuhelu paranisi siitä, mihin Trumpin aikakaudella totuttiin.

Tällä viikolla

Talouslukujen kalenteri on kiireinen. Kiinnostavimmat julkaisut ovat alustavat helmikuun Markitin ostopäällikköindeksit (PMI) sekä Euroopasta että Yhdysvalloista. Euroalueella palveluiden ja teollisuuden ero on ollut viime aikoina valtava, ja markkinoiden odotus on, että tämä ero hieman kapenee helmikuussa. Yhdysvalloissa sekä teollisuus että palvelut ovat viime kuukausina indikoineet talouden vahvuudesta, ja nyt on mielenkiintoista nähdä, kestääkö tämä trendi. PMI:t ovat perinteisesti hyviä eteenpäin katsovia indikaattoreita. Ennen PMI-julkistuksia Saksan Zew-indeksi ja Yhdysvaltojen alueelliset helmikuun kyselytutkimukset NY Empire Fed ja Philadelphia Fed julkaistaan tiistaina ja torstaina.

Lisäksi tällä viikolla Yhdysvaltain vähittäismyynti, teollisuustuotanto ja asuntomarkkinaluvut saavat huomiota. Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat julkaistaan keskiviikkona. Niistä voi selvitä lisää yksityiskohtia, kuinka Fedin jäsenet arvioivat riskejä ja inflaatiota. Q4-tuloskausi on tukenut osakkeita. Pian tuloskausi on kuitenkin historiaa ja markkinoiden huomio siirtyy muualle. Hyvä myös huomata, että Kiinassa juhlitaan tällä viikolla uutta vuotta ja talouslukuja ei ole kalenterissa.

Olemme osakkeissa ylipainossa. Osakkeet eivät ole halpoja, mutta ne on hinnoiteltu asianmukaisesti, ja korkosijoitusten tuottonäkymät ovat alhaiset. Rokotusprosessit edistyvät ja uudet koronatapaukset laskevat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Positiivisen tuloskauden jälkeen sijoittajien huomio kohdistuu jälleen tuttuihin juttuihin. Talousluvut sekä rokottamiseen ja Yhdysvaltojen finanssipolitiikkaan liittyvät uutiset saavat huomiota. Toistaiseksi nämä kaikki kolme ovat tukeneet markkinoiden tunnelmia.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme