Yhdysvaltojen osakkeiden hurja nousu alkuvuodesta heijastui myös Danske Bankin suomalaisasiakkaiden osakekauppaan tammikuussa. Yhdysvaltojen osuus osakekaupan vaihdosta nousi ennätystasolle lähes 16 prosenttiin. Vaihdetuimpien osakkeiden kärjessä oli tammikuun aikana voimakkaasti noussut GameStop.

– Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla nähty ilmiö oli poikkeuksellinen, sillä muutama osake nousi satoja prosentteja lyhyessä ajassa, kun piensijoittajat aiheuttivat poikkeuksellisen ostoaallon muutaman yhtiön lyhyeksi myytyihin osakkeisiin. Tämän seurauksena kurssien laskuun uskoneet lyhyeksi myyjät kuten esimerkiksi tietyt hedge fundit joutuivat sulkemaan lyhyeksi myyntejään tappiolla nouseviin kursseihin, mikä vielä lisäsi kohteena olevien osakkeiden nousuja, sanoo senioristrategimme Tuukka Kemppainen.

Yhdysvaltojen osakehuuma vaikutti myös suomalaisiin osakkeisiin. Sosiaalisen median keskustelut Yhdysvalloissa nostivat Nokian esille. Tämä vaikutti Nokian kysyntään Suomessakin, jossa Nokia nousi vaihdetuimmaksi ja netto-ostetuimmaksi osakkeeksi.

– Nokian osakkeen vaihto Helsingin pörssissä oli poikkeuksen suurta. Euromääräisesti vaihdosta Nokia kattoi 20 prosenttia.

Suomen osuus tammikuun vaihdosta oli noin 72 prosenttia.

Yhdysvaltalaiset yritykset vahvoja myös Saksassa

Yhdysvaltalaisten osakkeiden suurta kysyntää kuvaa se, että myös kolmanneksi eniten vaihtoa keränneen Saksan vaihdetuimpien osakkeiden joukossa on yhdysvaltalaisia osakkeita, jotka on rinnakkaislistattu muille markkinoille New Yorkin pörssin lisäksi.

Kolme vaihdetuinta osaketta Saksassa olivat yhdysvaltalaiset rokotekehittäjä Moderna, akkuyritys Plug Power ja sähköautovalmistaja Tesla. Nämä osakkeet näkyivät myös Yhdysvaltojen listalla.

Senioristrategimme Tuukka Kemppaisen mukaan sijoittajan kannattaa ottaa huomioon kolme asiaa: välityspalkkio, listausvaluutta ja osakkeen likviditeetti. Danske Bankilla on kaikilla osakemarkkinoilla käytössä samat välityspalkkiot, joten ratkaisevat ovat valuuttakurssit ja likviditeetti.

– Useimpien kannattaa ostaa osaketta euromääräisenä likvidiltä markkinalta. Hinta on silloin useimmiten lähimpänä oikeaa ja kaupan toteutus tehokkainta.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme