Porin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Roosa Kuivalainen

Mitä vahvuuksia Suomella on nuorten unelmien toteutumisen mahdollistajana? Entä heikkouksia?

Suomen vahvuus on se, että täällä voi esimerkiksi tavata poliitikon kaupassa, heillä ei ole turvamiehiä ja heitä voi lähestyä helposti. Suomi on siis hyvin turvallinen maa kaikille.

Heikkoutena pidän vähättelevää kulttuuria. Esimerkiksi meillä Porissa erittäin hyvä on korkeintaan ”ihan ok”. Nuoria pitäisi osata kehua ja kannustaa kunnolla.

Mitä esteitä näet nuorten unelmien toteutumisen tiellä olevan?

Tällä hetkellä nuorten unelmia vähätellään alakoulusta saakka – ympäristöstä tulee kyseenalaistusta alusta alkaen. Unelmista pitäisi puhua avoimemmin. Kerrotaan, että niitä voi ja saa olla, eikä vain kyseenalaisteta. Tärkeimmän tuen nuori saa perheeltään, mutta muidenkin tahojen antamalla tuella on merkitystä. Tuen antamisen pitäisi lähteä siitä, että kaikki on mahdollista nuorille.

Puuttuuko nuorilta mielestäsi uskallusta tavoitella unelmiaan?

Suomalaiset nuoret lähtevät tavoittelemaan unelmiaan turvalliselta pohjalta. Vaihtoehdot tutkitaan tarkkaan, minkä jälkeen mietitään voiko unelma toteutua. On toisaalta fiksua tietää asioiden pohjat, mutta rajansa huolellisuudellakin. Rohkeasti vain tavoittelemaan unelmia, koska asiat ovat mahdollisia, kun niiden eteen tekee töitä.

Suomalaiset saisivat unelmoida isomminkin, eikä unelman välttämättä tarvitse toteutua siinä muodossa kuin on alun perin ajatellut. Oma villi unelmani on perustaa joogasali johonkin tosi lämpimään maahan. Kuitenkaan minun joogasalini ei tarvitse välttämättä olla lämpimässä paikassa. Ajatuskin unelmasta vie pitkälle.

Mihin suuntaan Suomi on menossa nuorten unelmien mahdollistajana?

Parempaan. Nuoria voi tavoittaa sosiaalisen median kautta entistä paremmin. Koska nuorten tavoittaminen on helpompaa, on auttaminenkin helpompaa. Suomi yleisestikin on muuttumassa avoimempaan suuntaan. Nuoret saavat vaikutteita muualta, kun he näkevät somessa mitä maailmalla tapahtuu. Kun näkee, että muutkin osaavat ja kykenevät, niin tulee uskoa omaankin tekemiseen.