Inflaatio on tasoittunut nyt noin 20 prosentin vuositasolle, mikä on laskua lokakuun ennätyslukemasta 25,2 prosenttia. Lokakuun luku oli korkein 15 vuoteen.

– Turkin liiran arvon tasaantuminen voi pudottaa maan inflaation alle 20 prosenttiin tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla, koska kehittyvät markkinat kehittyvät nyt suotuisasti ja Yhdysvaltojen keskuspankki on pehmentämässä mahdollisesti linjaansa, sanoo Danske Bankin senioriekonomisti Vladimir Miklashevsky.

Turkki on edelleen suomalaisten suosima lomakohde. Hidastuva inflaatio ja heikko liira tarkoittavat, että ulkomaalaiselle turistille Turkin hintataso on nyt edullinen.

– Vaikka Turkin liira on vahvistunut viime aikoina, maan korkea inflaatio ja rajusti hidastunut talouskasvu pitävät liiran kurssia hyvin matalana huippuvuosiin verrattuna. Heikko liira toki vaikuttaa kielteisesti paikallisten kuluttajien ostovoimaan, mutta tekee Turkista taloudellisen paratiisin ulkomaalaisille matkailijoille.

Turkki kamppailee kovaa inflaatiota vastaan

Liira on edelleen noin 22 prosenttia heikompi euroa vastaan verrattuna vuoden 2018 alkuun. Turkin liira on toki hieman vahvistunut, koska Turkin keskuspankki on ollut haluton leikkaamaan ohjauskorkoa. Keskuspankin johtaja Murat Cetinkaya on sanonut, että pankki tarvitsee lisätodisteita hintojen nousun hidastumisesta ennen toimenpiteitä. Keskuspankki ennustaa nyt, että inflaatio hidastuu vuoden loppuun mennessä 14,6 prosenttiin. Turkki tavoittelee yksinumeroista inflaatiolukua mahdollisimman nopeasti.

– On mahdollista, että keskuspankki pehmentää linjaansa ennen maaliskuussa pidettäviä paikallisvaaleja. Tähän mennessä keskuspankki ei ole huomioinut talouskasvun heikentymistä päätöksissään, ja presidentti Recep Tayyip Erdoğan ei ole kritisoitunut keskuspankkia. Erdogan on syyttänyt kauppiaita hintojen noususta, Miklashevsky toteaa.