Poikkeuksellisia liikkeitä yksittäisissä osakkeissa

Sosiaalisessa mediassa käytyjen keskustelujen avulla innostetut piensijoittajien osakeostot tietyissä osakkeissa, kuten Gamestop ja AMC Entertainment Holdings, johtivat poikkeuksellisen suuriin osakekurssien nousuihin, joiden seurauksena kurssien laskuun uskoneet lyhyeksi myyjät (esimerkiksi tietyt hedge fundit) joutuivat sulkemaan lyhyeksi myyntejään tappiolla nouseviin kursseihin, mikä vielä lisäsi kohteena olevien osakkeiden nousuja. Uutislähteiden mukaan tämä olisi johtanut hedge fundien ja muiden vastaavien toimijoiden ongelmiin ja laajempaan positioiden purkuun, mikä aiheutti yleisesti laskupainetta osakemarkkinoilla. Tämä on ikään kuin muuttanut ”pelin sääntöjä” eli lisännyt yleisesti riskiä ja epävarmuutta, mikä on näkynyt mm. VIX-indeksin nousuna.

Piensijoittajien ostojen aiheuttamien liikkeiden lisäksi markkinoilla on epävarmuus hieman lisääntynyt muutenkin. Virusmutaatiot, vaikeudet rokotteiden tuotannossa ja jakelussa ja hieman heikentyneet talousluvut näkyvät markkinoilla myös. Yhdysvaltojen 10-vuotinen korko on laskenut, teollisten metallien hinnat ovat laskeneet ja kasvuteeman osakkeet ovat suoriutuneet suhteessa taas hyvin. Taustalla vaikuttaa Kiinan talouskasvun parhaan vauhdin hidastuminen, kun paikalliset viranomaiset ovat jo hillinneet lainanannon kasvua ja hieman kiristäneet rahapolitiikkaa. Vaikutukset Yhdysvaltojen talousnäkymiin ovat rajalliset, mutta Euroopan näkymiä Kiinan vauhdin hidastuminen haittaa suhteessa enemmän.

Erot Yhdysvaltojen ja euroalueen kasvunäkymissä näkyivät myös viime viikolla julkaistuissa IMF:n kasvuennusteissa. Vaikka IMF nosti tämän vuoden globaalia bkt-kasvuennustettaan 5,5%:iin osin Yhdysvaltain parantuneen tilanteen vuoksi, laski IMF ennusteitaan euroalueelle. Vaikka Yhdysvaltojen talouden näkymät ovat suotuisat ja inflaatio-odotukset ovat nousseet, keskuspankki Fed kuitenkin piti viime viikolla korot nollassa, ja Fedin johtaja Powell toisti, että puheet QE-ostojen tahdin vähentämisestä (”tapering”) ovat vielä ennenaikaisia.

Tärkeä talouslukujen viikko meneillään

Tällä viikolla saadaan tuoretta dataa maailman talouden tilasta, kun Yhdysvaltojen ISM-ostopäällikköindeksi ja kenties tärkein yksittäinen raportti tammikuun Yhdysvaltojen työllisyyspaketti (”non-farm payrolls”) julkaistaan perjantaina. Euroopan Q4-bkt-kasvuluvut ja työttömyysasteet kertovat viime vuoden lopun tilanteesta. UK:ssa ja Australiassa keskuspankit pitävät rahapoliittiset kokouksensa. Luonnollisesti huomiota saavat myös uutiset koronarokotteista ja viruksen leviämisestä.

Yhdysvaltalaispiensijoittajien toimet voivat aiheuttaa markkinoille ylimääräistä epävarmuutta. Siitä huolimatta suhtaudumme osakemarkkinoihin luottavaisesti, vaikka markkinan heilunta voi olla totuttua isompaa ja tämän syklin korkeiden ja helppojen tuottojen aika voi olla ohi. Kun rokotusprosessit etenevät ja rajoitustoimet helpottavat sään lämpenemisenkin avulla mahdollisesti Q2:n aikana, talous- ja tuloskasvussa voidaan nähdä merkittävää nousua, mikä tukisi osakkeita verrattuna muihin omaisuusluokkiin. Pidämme maltillisen ylipainon osakkeissa ja alipainon joukkolainoissa.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme