Suomalaiset yksityissijoittajat myivät enemmän osakkeita kuin ostivat lokakuussa, kertoo tuore suomalaisasiakkaiden kaupoista tekemämme vertailu. Suomen osuus osakekaupasta laski 77,8 prosenttiin. Osuuttaan kasvattivat Yhdysvallat ja Saksa.

– Yhdysvaltojen osuus on kuitenkin edelleen matalalla tasolla verrattuna alkuvuoteen, jolloin meemiosakkeiden suosio nosti Yhdysvaltojen osuuden hetkellisesti viidennekseen. Tilanne ei ole vieläkään normalisoitunut, sillä nytkin vaihdetuimpien kärjestä löytyy osakkeita, jotka saavat nostetta keskustelupalstoilta, senioristrategimme Kaisa Kivipelto sanoo.

Suomessa vaihdetuimpien kärjestä löytyvät tutut osakkeet Nokia, Nordea ja Sampo. Kurssiraketti Qt:ta ostettiin erityisesti ennen lokakuun viimeisellä viikolla julkaistua osavuosikatsausta, jonka markkinat tulkitsivat pettymykseksi.

Auto-osakkeet kiinnostavat

Tämän vuoden seuratuimpiin eurooppalaisiin listautumisiin kuuluva Volvo nousi vaihdetuimpien ruotsalaisten osakkeiden listalle, vaikka osaketta ehdittiin vaihtaa lokakuussa vain päivän.

– Ruotsi on pudonnut Danske Bankin henkilöasiakkaiden kaupoissa Saksan taakse. On kiinnostavaa nähdä, muuttavatko Volvon tapaiset listautumiset suuntaa. Yhtiö listattiin Ruotsiin juuri sen takia, että osakkeen kysynnän arvioitiin olevan Pohjoismaissa kovaa. Alussa suomalaisten kaupoissa ovat korostuneet osakkeen myynnit, Kivipelto sanoo.

Saksalaiset auto-osakkeet olivat keskeinen osa kaupankäyntiä Saksan markkinoilla, sillä suomalaisasiakkaiden vaihdosta noin 20 prosenttia oli näillä osakkeilla. Kärjen tuntumaan nousivat muun muassa Volkswagen, Daimler ja BMW.

– Auto-osakkeissa sijoittajia todennäköisesti houkuttaa juuri nyt lupaus alan muuttumisesta sähköistymisen myötä. Tämän lisäksi tuttuus voi houkuttaa. Saksalaisiin luksusautojen valmistajiin sijoittamisessa on kiinnostava ero. BMW:llä ovat käyneet tasaisesti sekä miehet että naiset. Sen sijaan lähes 90 prosenttia Daimlerin kaupasta on miesten tekemiä. Mersumies löytyy siis myös osakemaailmasta.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme