Markkinatunnelmat toipuivat viime viikolla. Globaalisti osakkeet nousivat, volatiliteetti laski ja Yhdysvaltojen 10-vuotinen korko nousi. Kun selvästi yli puolet SP500-yhtiöistä on raportoinut, noin 80% on raportoinut yli odotusten. Lisäksi tulokset ovat ylittäneet odotukset normaalia isommalla marginaalilla. Hyvä kuitenkin huomata, että yli odotusten raportoidut tuloksetkaan eivät ole aiheuttaneet välttämättä positiivisia markkinareaktioita. Tämä kertoo siitä, että osakkeiden arvostus on jo haastava ja paljon positiivista on jo hinnoiteltu.

Yhdysvaltain talouden myönteinen kehitys jatkui tammikuussa. Palvelualojen ISM-ostopäällikköindeksi nousi 58,7:een ja toteutui yli odotusten. Teollisuuden ISM jäi hieman alle odotusten, mutta taso 58,7 kertoo vahvasta tilanteesta. Kiinan teollisuus ostopäällikköindeksi laski toista kuukautta peräkkäin indikoiden Kiinan talouden jo jäähtyvän vahvan kasvuvaiheen jälkeen. Euroopan tammikuun teollisuuden ostopäällikköindeksit pysyivät hyvällä tasolla, mutta palveluiden PMI kertoo vaikeasta nykytilanteesta. Euroopan palveluiden näkymiä kuitenkin tukevat edistyvät rokotusprosessit, joiden avulla kuluttajat voivat palata normaaliin melko nopeastikin, kun virustilanne helpottaa.

Italiassa entinen EKP-johtaja Mario Draghi muodostaa uuden koalitiohallituksen. Vaikka hän ei pystyisikään korjaamaan Italian rakenteellisia ongelmia, hän on EU-myönteinen ja todennäköisesti spekulaatiot Italian EU-erosta jäisivät hänen johdollaan taka-alalle. Eurooppalaisesta perspektiivistä tämä on hyvä asia, ja sitä se on myös Euroopan pankeille.

Eurooppalaiset osakkeet alisuoriutuivat 2020, mutta 2021 tilanne voi muuttua. Brexit-sopimus laski epävarmuutta ja globaali talouden normalisoituminen tukisi syklisiä ja arvoteeman osakkeita, joita Euroopassa on enemmän kuin Yhdysvalloissa. Vaikka lähiaikojen taloustilanne Euroopassa on koronarajoitusten painamana vaikea, eurooppalaisosakkeilla on hyvin potentiaalia toipua, jos asiat etenevät hyvään suuntaan. Lisäksi Euroopan ja Yhdysvaltojen välinen hinnoitteluero on kasvanut suureksi.

Yhdysvaltalaisosakkeet suoriutuivat hyvin 2020, mutta vakaan kasvun sektoreiden (IT, viestintäpalvelut ja niin edelleen.) iso osuus tarkoittaa, että rokote ja talouden avautuminen voi hyödyttää muita alueita suhteessa enemmän. Yhdysvaltojen talouskasvulle on kuitenkin hyvät lähtökohdat, ja lisää finanssipoliittista elvytystä on tulossa. Vaikka Yhdysvaltain sektorirakenne ei ole houkuttelevin noususuhdanteeseen, talouden perustekijät ovat kuitenkin kunnossa. Osakkeiden sisällä laskemme kuitenkin Yhdysvallat ylipainosta neutraaliin ja nostamme Euroopan alipainosta neutraaliin. Korkosijoitusten sisällä olemme myös tehneet joitakin muutoksia. Massiiviset raha- ja finanssipoliittiset elvytystoimet, ja talouden uudelleen avautuminen voivat nostaa inflaatiota. Varaudumme tähän nostamalla inflaatiolinkatut lainat neutraaliin.

Tällä viikolla

Tällä viikolla Fed-johtaja Jerome Powell puhuu keskiviikkona. Samana päivänä julkaistaan Yhdysvaltojen inflaatio- ja vähittäismyyntiluvut. Torstaina on luvassa viikoittaiset uudet työttömyyshakemukset. Kiina raportoi inflaatioluvut keskiviikkona. Koronavirusrintamalla uusien tartuntojen määrät ovat laskeneet sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, mutta odotamme, että rajoitukset pysyvät kuitenkin pääosin voimassa Q1:n aikana. Lisäksi huomiota saavat rokotteisiin liittyvät uutiset ja Q4-tuloskausi jatkuu vielä.